04-8412196   


"איזון עדין"

 מתוך מגזין "בית ונוי"

 

איזון עדיןהבית, השוכן באחת הקריות באזור חיפה, היה במקור אחד מבתים הראשונים של השכונה הותיקה ועם רכישתו בוצע בו שיפוץ מסיבי, שכלל בנייה חדשה לצורכי הרחבה. את עבודת התכנון ביצעו האדריכליות טובה דוד וצילה רייזר, תוך התחשבות בנתוני השטח הישר ובשתי הגדרות פרוגראמה עיקריות, שביקשו לשלב במבנה מוטיב מעוגל המשווה רכות ולעשות שימוש בחומרים טבעיים בלבד. המגרש המישורי משתרע על שטח של 400 מ"ר, ממוקם בינות בתים ופונה אל הרחוב. הבית בנוי ב"עומק" השטח, ושביל גישה מוביל משער הכניסה לחצר עד מבואה חיצונית, כשהוא יוצר תהליך היררכי ברור של מעבר למרחב פרטי, ערוגה צבעונית ופורחת תחומה באדני רכבת מלווה את השביל כמו מסמנת קו הפרדה בינו ובין גינה קדמית מטופחת, הכוללת מדשאה וסביבה מסגרת של צמחייה מגוונת.

 

אדריכליות בצפון טובה דוד וצילה רייזר תכננו את המתאר החיצוני של הבית רבוע בעיקרו, משלב משחקי מישורים וגבהים -  כולל כרכוב עליון, וחושף קומפוזיציה צורנית בין קווים נקיים ובין מוטיב מעוגל.שילוב המוטיבים תוכנן בקפידה כך, שיישמר איזון מעודן ביניהם והוא בא לידי ביטוי בעיקר בפתחים: פתחי יציאה מקושתים ביציאה מחלל המגורים לצד פתחים רבועים ו"צמדים ושלשות" של חלונות מלבניים-מאורכים. הקו  המעוגל מופיע גם בקשתות הבנויות בהיקף המבואה החיצונית, וגולת הכותרת שלו היא מרפסת ציורית שתוכננה ביציאה מיחידת ההורים שבקומה העליונה, כשהיא מקרה את הרחבה המצויה תחתיה ויוצרת חיבור ויזואלי עם הפתחים המקושתים. עיצובו של המעקה הברזל הדקורטיבי נעשה בהשראת תמונת מבנה בניו אורלינס, ששבתה את לבה של בעלת הבית.

 

מבואת הכניסה חיצונית מציינת תהליך היררכי ברור של מעבר לשטח פרטי. היא ממוקמת מהלך מדרגה גבוה משביל הכניסה, מוקפת קשתות בנויות מחופות אבן כורכר מנוסרת, ובשטחה מוצבים עציצים גדולים ופורחים המשלימים את חזותה המזמינה.

 

דלת הכניסה תוכננה בזווית של 45 מעלות כלפי החזית, כשהיא מוצנעת משהו, ויוצרת ציפייה לבאות.

כל פתחי הבית הותקנו במסגרות אלומיניום דמוי פרופיל בלגי בגוון מתכתי, ועל מנת להוסיף ממד נוסף של עושר צורני מחד, להימנע מעומס יתר מאידך, חופו חלק מהם במסגרת אבן כורכר מנוסרת. חיפוי החוץ נעשה בטיח וולך בגוון חול בהיר המשלים את המראה, מדגיש אותו, אך אינו משתלת עליו.

 

המבואה החיצונית היא מרחב מזמין, מוקף קשתות ומשובץ עציצים פורחים ודלת כניסה הרחבה עשויה עץ מייפל מגוון מיושן עם שילוב פרזול בסגנון עתיק. הדלת ממוקמת בזווית של 45 מעלות כלפי החזית, ואגב כך יוצרת ציפייה כלשהי ו"שלב" נוסף בתהליך המעבר מחוץ לפנים.מבואה פנימית מוגדרת היטב ובעלת אופי "כניסתי" מובהק, עם גומחה בה ניצבת קונזולה ומראה גדולה התלויה מעל, משלימה את תהליך כבר בתוך הבית.

 

חלל הפנים נחלק לשתי קומות: קומת כניסה בה מרוכזים האזורים הציבוריים וקומה עליונה בה שוכנים חדרי שינה, כאשר גובה כפול במרכז החלל מאפשר יצירת קשר עין ביניהן. את המוטיב המעוגל מגלם כאן גרם מדרגות ספיראלי המהווה מוקד דומיננטי, הן ויזואלית והן בקביעת ציר ההתנהלות, כאשר כל חלל הקומה זורם סביבו, כמו עוטף אותו מכל עבריו: מימינו המטבח, מולו פינת האוכל רשמית ומשמאלו הסלון. מאחוריו, באזור מוצנע מן העין החובר אל המטבח וחותם את הסיבוב, ממוקמים חדר משפחה/טלוויזיה, שירותי אורחים וממ"ד. במיקומו המרכזי בגובה כפול, מלווה בקיר מעוגל בקו תואם, חושף גלריה גלית עליונה וסקיילייט עגול בתקרה מעליו, הופך גרם המדרגות לאזור בפני עצמו, הרבה מעבר לאלמנט מבני-פונקציונאלי בלבד. החלל הפנימי, שנוצר כתוצאה ממבנהו המתעקל, חופה בטיח בטכניקת ווש בגוון קפה מוזהב המבדיל אותו משאר אזורי הקומה, ועמוד קונסטרוקטיבי סמוך, שנותר מהבית המקורי, טופל בהתאם: "עוגל" וחופה בטיח ווש זהה.

 

בחירת החומרים התמקדה בחומרים טבעיים אחידים בכל הבית ליצירת מסגרת רכה והרמונית: אריחי אבן חלילה בגדלים שונים לריצוף וחיפוי כולל בחדרי הרחצה, ואף לריצוף הרחבות החיצוניות – ביציאה מחלל המגורים ומהמטבח – נעשה שימוש בשברי אבן ששובצה בקפידה כמעשה פאזל ונתחמו במסגרת אבן חלילה מעובדת בהתזת חול. הקירות נצבעו בגוון חול בהיר.

 

התאורה בבית מורכבת ממינון מדוד של גופים דקורטיביים מיוחדים ומפיזור נדיב של גופים שקועים, שהותקנו בתוך הנמכות תקרה המשמשות אף להצנעת תשתיות, מוסיפות עושר צורני ומסייעות בהגדרת אזורים שונים בחלל.

 

המבואה הפנימית מוגדרת היטב, בעלת אופי "כניסתי" מובהק: קונזולה בתוך גומחה ומעליה מראה גדולה נתונה במסגרת, מבעד למראה נשקף חלל המגורים רחב ידיים.

 

גרם מדרגות ספיראלי המוליך לקומה עליונה מהווה אלמנט דומיננטי המסמן את ציר התנועה של החלל הזורם סביבו, עוטף אותו מכל עבריו. במיקומו המרכזי באזור של גובה כפול המאפשר קשר עין ישיר עם הגלריה שבקומה העליונה, עם סקיילייט עגול בתקרה מעליו ועמוד קונסטרוקטיבי סמוך, שטופל בהתאמה צורנית אליו, המראה המתקבל הוא שלם ועשיר. כל אזור גרם המדרגות, כולל חללו הפנימי, נצבע בטיח בגוון מוקה מוזהב בטכניקת ווש המדגיש אותו כאזור "עצמאי" בעל נוכחות עיצובית ולא כאלמנט מבני פונקציונאלי בלבד.

 

המטבח הפתוח כלפי החלל א, מציעה את אזור הבישול, עוצב מעץ אגוז אמריקאי עם אי בישול גדול במרכזו ויחידת ויטרינה בגוון ירקרק מיושן, שונה מכל שאר היחידות, יוצקת ממד של עניין "בטעם של פעם" למראה. שטחו המרווח כולל גם פינת האוכל המשמשת את בני הבית ביומיום וממנה תוכננה יציאה לרחבת ישיבה נעימה ואינטימית. חלונות גדולים שנפערו מעל משטח העבודה מחדירים לחללו נוף של צמחייה ירוקה ומדגישה יחסי פנים חוץ, המלווים את חללי הקומה.

 

שפת עיצוב הבית קלאסית בעיקרה, עם זיקה למראה עתיק, רך ורומנטי משהו: עץ מסיבי, שטיחים אתניים צבעוניים ובדי ריפוד בגווני אדמה עשירים היוצרים אווירה חמימה. חיבתה של בעלת הבית לפריטי עיצוב ונוי מסוגננים באה לידי ביטוי בשילובם המוקפד והחינני בכל חלל וחלל כשכל פינה מתוכננת "עד הסוף", אך יחד עם זאת ללא גודש יתר או מראה כבד מדי. ככלל, נוסחה זו של איזון מעודן, שבאה לידי ביטוי כבר בתכנון חזותו החיצוני של הבית היא, למעשה, גם סיפור עיצובו הפנימי: מרווח מאד אך לא על חשבון נוחות ופונקציונאליות, מטופח בקפידה אך רחוק מכל יומרה או ניכור, משמר ניקיון אוורירי לצד עניין צורני, וספוג חמימות ביתית מזמינה.

 

איזון עדין